Till senaste kommentaren

Spara ström på att elda i kamin när man har värmepump?

Hallå.
Jag undrar om man verkligen kan spara nå mycket ström, om man eldar i kaminen när det är kallt ute, -18 C till -34 C och man har värmepump, sjövärme som värmekälla? Har provat nu ett antal dagar, nästan dygnet runt och eldat i kaminen och elementen på nedervåningen stänger av sig helt men när jag nu ser på elförbrukningen för specifika dagar så har det bara sparat ca 20 kwh per dag, från ca 80 kwh till ca 60 kwh. Har inte haft några andra strömförbrukande produkter inkopplade under tiden, utöver det vanliga.
Tack för svar!

/Ben Nilsson, Lappland


Kommentarer

 • Generellt så kan man spara in på sin uppvärmning om man eldar med ved. Dock så när det gäller att räkna på det ekonomiska så finns det många parametrar att räkna på.
  Var är elpriset? Betalar du för veden eller hugger från egen skog? Kan vedkaminen värma hela huset ett främst ett rum?

  I en sommarstuga med öppen planlösning kan en vedeldad kamin ha stor effekt medans i en tvåplansvilla med korridorer inte lika mycket.

  I detta fall har du sparat ca 20kWh per dag. Räknar man in alla rörliga kostnader; Elpris, Överföring och Skatt + moms så kostar en kWh ca 1.50kr.
  Du har då sparat in ca 30 kr per dag i pengar att jämföra med utgifter för veden. Hugger man egen skog så blir det ju ungefär 1000kr per månad du kan spara in.
  John

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.